העיתון הסורי המקורב לשלטון – "אל-וטן" גילה אתמול כי המחסור החמור בדלק שסוריה עומדת בפניו הוא תוצאה של הפסקת קו האשראי שנתנה איראן לסוריה מאז ה -15 באוקטובר 2018, וזאת כתוצאה מהסנקציות של ארה"ב.
אל-וטן הוסיף גם בחשיפה חסרת תקדים זו, כי שום מכלית נפט לא הגיעה לנמלים הסוריים בששת החודשים האחרונים. דיווחים אחרים הזכירו כי מצרים לא מאפשרת למכליות האיראניות לעבור בתעלת סואץ כדי להגיע לסוריה.
בהתייחסו לתורים ארוכים של מכוניות מחוץ לתחנות התדלוק הסוריות בשבוע החולף, ציין אל-וטן כי סוריה זקוקה ל -4.5 מיליון ליטרים (1.2 מיליון גלונים) של בנזין ו -6 מיליון ליטר (1.6 מיליון גלונים) של סולר מדי יום, שערכם מוערך ב-8 מיליון דולר מדי יום כדי לספק את צריכת דלק המדינה.
לא ברור מה המשמעות של "קו אשראי" מאיראן. אם איראן תספק כמות כזו של נפט בחינם, המשמעות היא כי טהראן הוציאה הרבה יותר כסף בסוריה בשנים האחרונות מכפי שהודתה אי פעם.
בינתיים, תפוקת הנפט בחלקים הנשלטים על ידי הממשלה בסוריה מסתכם כיום ב -24 אלף חביות, בעוד המדינה זקוקה ל -136 אלף חביות נפט ביום, דיווח אל-וטן. זה 20% מהצורך היומי של סוריה בדלק.
העיתון ציטט את משרד הנפט הסורי כמי שאמר כי סוריה הסתמכה בעיקר על קו האשראי האיראני לממן את אספקת הדלק, אך קו האשראי נעצר כבר לפני חצי שנה.
כתוצאה מכך, סוריה זקוקה לנזילות עצומה כדי לפצות על השעיית קו האשראי האיראני, כתב אל-וטן.
בשאר אל-אסד ביקר לאחרונה בטהרן ונפגש עם המנהיג העליון, עלי ח'אמנאי, אך איש לא הזכיר את הנפט כנושא של שיחות דו-צדדיות במהלך הביקור.
לדברי אל-וטן, 200 מיליון דולר מדי חודש מהווים אתגר גדול לדמשק.
כפתרון, פקידים סוריים חשבו על ייבוא נפט דרך ירדן ועיראק בדרך היבשה, אך זה לא היה אפשרי בגלל השפעת ארה"ב והסיבוכים הכרוכים בעבודה עם עיראק. אל-וטן ציין, אפילו 100 מיכליות נפט שיגיעו לסוריה מעיראק בדרך היבשה "לא יספיקו כדי לענות על צרכיה של סוריה לחצי יום".
מוקדם יותר דיווחה סוכנות הידיעות "אל-עיראק" כי מיכליות נפט איראניות חוצות את עיראק, ומספרן יוגדל בימים הקרובים.
"1,200 מיכליות איראניות עמוסות במוצרי נפט הגיעו לסוריה דרך עיראק בשבוע שעבר", אמר אל-עיראקיה. "מספר מיכליות הנפט האיראניות צפוי להגיע ל -1,500 בשבוע, ולאחר שיספקו את הצרכים הסוריים הנוכחיים,תהיה תנועה קבועה של 500 מיכליות בשבוע. "
עכשיו, אל-וטן מפריך בעקיפין את הדו"ח הזה.
רוב שדות הנפט של סוריה הם אזורים מחוץ לשליטת הממשלה, ולכן אמצעי הצנע עשויים להיות המוצא האחרון.
לדברי אל-וטן, סוריה תצטרך לנסות להחזיר את קו האשראי מאיראן, ולעבוד על דרכים אחרות להבטחת נזילות פיננסית בין היתר. עם זאת, סנקציות בארה"ב הן המכשול הגדול ביותר.
איראן ורוסיה מסייעות למשטרו של אסד לשרוד בשמונה השנים האחרונות. בינתיים, הוציאה איראן מיליארדי דולרים על מלחמת האזרחים הסורית, תוך שהיא עוסקת גם במלחמות פרוקסי אחרות בעיראק ובתימן, ומנקזת את המשאבים הכספיים שלה לחזיתות אלה.
במקביל, הסנקציות של ארה"ב פגעו קשות בכלכלת איראן ויצוא הנפט שלה. נראה כי איראן מתחילה לחשוב על על סוריה כנטל גדול מדי היות וקיומה היא מאוימת על ידי הסנקציות ,שיטפונות, משבר כלכלי ,ניהול כושל, שחיתות והתנגדות ציבורית.